петък, 19 октомври 2007 г.

КАК БРАТ ДУХЧО СЕ КАНДИДАТИРА ЗА КМЕТ

Брат Духчо беше политически много ориентиран. Той се интересуваше от това какво става в обществото и гледаше дейно да му влияе чрез молитва, пост и благодатно злословене по адрес на управляващите. Брат Духчо също така се отнасяше много отговорно и към изборния процес, особено откакто преди известно време Бог му откри чрез един американски брат проповедник, че гласуването и плащането на данъците са сред най-свещените християнски задължения. На всеки, който чете Библията непредубедено, става моментално ясно, че демокрацията е предпочитаната от Бога форма на управление. Още цар Давид, този виден израилски демократ, е установил основите на демократичното управление следвайки славните традиции на Адам, Авраам и Моисей. Най-голямата трагедия на израилското царство се състои в изборното поражение на неговия син цар Соломон, който поради погрешна данъчна политика не успява да спечели в десет от дванайсетте щата и това в последствие води до разделение на Обединените еврейски щати, известни още като дванайсетте израилеви племена, на две държави. Неговият политически опонент Еровоам първи се оказва обаче калпав президент и семейството му претърпява също така жестока изборна загуба, в която повечето от тях загубват и живота си. Тези и други примери ясно показаха на брат Духчо колко е важна демокрацията и гласуването и разбира се поставяха извън съмнение твърдението на американския брат, че провиденито явно е водило благочестивите американски пилигрими към единствено най-праведната и богоугодна форма на управление.

Всяка изборна кампания обаче представляваше за брат Духчо една агония на духа, тъй като той ясно разбираше, че в родните български условия гласоподавателите бяха поставени в положение да избират между тъмнината и тъмнината. Нечестиви, лъскави кандидати водеха безскрупулно нацията към духовен упадък и не се съобразяваха със стандартите на вдъхновеното помазание.

Поради тази причина брат Духчо изпита благословена радост, когато една сутрин с него се свърза представител на „Християнска коалиция за национално възраждане, морал, духовни и материални богатства и изобилни благословения” (съкратено ХКНВМДМБИБ). Коалицията се надяваше на активната подкрепа на всички новородени чада, както и на онези чада на мрака, които бяха усетили в непросветените си и закоравели от греха вратове и сърца онзи изначален копнеж за правда и благочестие, който Бог е вложил във всеки един човек (и който копнеж е залегнал в основата на създаването на въпросната коалиция.) Оказа се, че коалицията искаше да издигне брат Духчо за кандидат за кмет поради неговия безспорен духовен авторитет. Представителите на ХКНВМДМБИБ бяха убедени, че ще спечелят 63.5 процента от гласовете, защото по време на молитва за социологическа информация на една сестра е било открито следното: на една поляна стояли 99 овце (овчарят го нямало, явно бил хукнал да гони загубената стотна овца). От гората се задал висок бял мъж наметнат с плащ, на който било написано ХКНВМДМБИБ и 63 овце и едно агне тръгнали към него с радостно блеене.

Брат Духчо беше във възторг. Той разбира се прие с готовност, още повече щом разбра, че представителите на коалицията вече се бяха снабдили с ярко зелен плащ, на който бяха изписали инициалите на организацията и който кандидат кметът щеше да носи през цялото време на предизборната кампания.

Без да губи излишно време брат Духчо седна и се захвана с изготвянето на своята предизборна платформа. Проблемите на града бяха ясни на всички: мръсотия, задръствания, ниски заплати, корупция, липса на морал. Брат Духчо щеше да предложи своите уникални решения на тези общоизвестни проблеми:

ТОЧКА 1: „Да очистим мръсотията на града в Кръвта”. Мръсотията по улиците е отражение на мръсотията в душите ни. Какъв смисъл да чистим улиците ако не сме вързали силния човек и не сме помели своята скришна стаичка. Да вържем силния човек! Да пометем скришната стаичка! По време на моя мандат 1 милион жители на града ще се умият в кръвта на Агнето и ще станат по-бели от сняг.

ТОЧКА 2: „Да се понесем на орлови крила”. Задръстванията в града са нетърпими. Стотици дни хиляди граждани прекарват милиони минути в чакане по светофари. Но какво всъщност чакат те? Да светне зеленото ли? На тях не им ли светва, че и да светне зеленото, това няма да промени нещата към добро? Словото казва, че онези, които чакат Господа, ще се понесат на орлови крила. Нека вместо да чакаме колите пред нас да се придвижват мъчително сантиметър по сантиметър да започнем да чакаме Господа. Нека да победим задръстванията. Нека се понесем на орлови крила!

ТОЧКА 3: „Да се окъпем в ранния и късния дъжд”. Заплатите на хората, които работят в сферите на образованието, социалната дейност и други подобни важни, но трудни за запомняне и изброяване сфери, нива, плоскости и организации... та заплатите на всички тези хора са ниски. Соломон казва „имотът на богатия е неговият укрепен град, а съсипия за бедните е тяхната сиромашия” (Пр.10:15). Нека тези хора да не продължават да живеят в робството и проклятието на своята сиромашия. Нека те да посеят и пожънат добрите плодове на просперитета и благоденствието. Инвестирайте вашия глас днес за каузата на Божието царство. Дайте ми този укрепен град на мен – аз да бъде негов кмет, а той да бъде мой имот - и аз ви гарантирам, че ще се окъпете в благословенията и на ранния и на късния дъжд.

5 коментара:

Анонимен каза...

„Християнска коалиция за национално възраждане, морал, духовни и материални богатства и изобилни благословения” (съкратено ХКНВМДМБИБ) - това звучи много добре, може и аз да стана член :)

Анонимен каза...

Има и някои други изявени демократи в древния Израел. Например брат Иуй, който се възцарява след кампания, която включва прострелването на цар Охозия и изхвърлянето му в нивата на Навутей, изхвърляне на Езавел от прозореца на палата, след което е премазана от колесница и изядена от кучета, и не на последно място избиването на всички наследници на Ахав и пророците на Ваал.

ford prefect каза...

Да наистина, за брат Иуй не се бях сетил. изборната му кампания е много поучителна още повече, че успява да привлече на своя страна и партията на пророк илия...

Анонимен каза...

Брат Духчо е глупав, но честен човек. За съжаление неговите прототипи не отговарят на един от двата епитета(щом е за съжаление се сещате на кой от двата не отговарят). Затова работата е още по-зле в действителност.
Иначе е много готино и сега чакаме изборните резултати на брат Духчо след такава яка кампания.

Анонимен каза...

бравос, готино